Kilka sposobów, aby odpadów było mniej

Kilka sposobów, aby odpadów było mniej

Kilka sposobów, aby odpadów było mniej

Bary szybkiej obsługi mogą znacznie obniżyć koszty i zminimalizować ilość odpadów wdrażając prosty program recyklingu, który może obejmować m.in. takie praktyczne elementy, jak:

  • Unikanie zbyt dużych zakupów. Nadmierne zakupy wiążą się z ryzykiem przeterminowania produktów spożywczych. Warto rozważyć stosowanie systemu śledzenia zasobów do wytwarzania produktów końcowych, w którym dostępna jest analiza poziomu zapasów, wydatkowania i przewidywania przyszłych potrzeb, jak również śledzenie zamówień i ich ekonomiczne wykorzystanie.
  • Zużywanie produktów wg zasady, że produkty o najbliższej dacie przydatności do spożycia zużywane są w pierwszej kolejności. W ten sposób zmniejszane jest ryzyko zalegania w magazynie produktów przeterminowanych, niezdatnych do użycia, a to niepotrzebne i niechciane koszty.
  • Aby uniknąć psucia produktów żywnościowych, należy przechowywać je w szczelnych i odpowiednich pojemnikach, ograniczających dostęp powietrza.
  • Warto stosować pojemniki wielokrotnego użytku do przechowywania artykułów spożywczych. Od dostawców można wymagać dostarczania żywności w pojemnikach wielokrotnego użytku, które nadają się do ponownego wykorzystania.
  • Produkty, które mają długi termin przydatności do spożycia, warto kupować w dużych opakowaniach lub luzem, o ile jest dostępna przestrzeń do ich przechowywania, aby ograniczyć odpady opakowaniowe.
  • Jeśli jedzenie i napoje są podawane na zastawie jednorazowej, warto rozważyć zastąpienie jej tradycyjną, wielokrotnego użytku.
  • Wszystkie urządzenia chłodnicze i klimatyzacyjne (ogrzewanie, wentylacja, klimatyzacja) powinny być poddawane regularnym przeglądom konserwacyjnym.
  • Warto zadbać, aby w chłodziarkach nie występowały straty powietrza i pamiętać, aby zawsze były szczelnie zamknięte.
  • Produkty sypkie (np. przyprawy, kasze) warto kupować w dużych opakowaniach zbiorczych i używać z wykorzystaniem dozowników. Dotyczy to również artykułów higienicznych i czyszczących (np. mydło w płynie) – w tym przypadku warto zwrócić uwagę, aby wykorzystywane środki były przyjazne dla środowiska.
  • Serwetki, ręczniki papierowe, papier toaletowy, torby itp. produkty warto zamawiać z materiałów nadających się do odzysku. To jest po prostu bardziej opłacalne.
  • Zaleca się rezygnację z produktów styropianowych – zajmują więcej miejsca niż podobne z papieru lub kartonu.